Koppen XL – Zwangerschap en Alcohol – maandag 30 mei om 21u30 op één

Sacha is 8 jaar. De jongen heeft het moeilijk op school en ook zijn gezondheid is niet al te best. Jarenlang zoekt zijn adoptiemoeder naar de oorzaak tot ze ontdekt dat de biologische moeder verslaafd was aan alcohol en ook tijdens de zwangerschap is blijven drinken. De gevolgen voor Sacha zijn onomkeerbaar. Zoals Sacha zijn er wellicht nog vele kinderen. Deze ‘Koppen XL’ raakt een taboeonderwerp aan, dat van zwangerschap en alcohol. Dat drugs en roken slecht zijn voor het ongeboren kind, daar is iedereen het intussen over eens.

Louis Theroux – Extreme Love: Autism (wo 27 april om 21u05 + do 28 april om 19u05 – op Canvas)

Louis Theroux bezoekt een school in New Jersey die gespecialiseerd is in de begeleiding van autistische kinderen. Hij maakt er kennis met hun gespecialiseerde en innovatieve benadering van het syndroom. Uit onderzoek blijkt dat in Amerika bijna één kind op honderd aan autisme lijdt. Dat is een spectaculaire stijging vergeleken met pakweg twintig jaar geleden. Baby’s en peuters worden tegenwoordig op grote schaal getest op deze mysterieuze hersenaandoening, die zich vooral kenmerkt door moeilijke sociale contacten en communicatieproblemen.

‘Moerkerke en de Mannen’ – alleenstaande papa’s (di 19/4 om 22u10 op VTM)

Cathérine Moerkerke bij alleenstaande papa’s

video: http://vtm.be/catherine-moerkerke-bij-alleenstaande-papas

In ‘Moerkerke en de Mannen’ gaat Cathérine Moerkerke dinsdag op bezoek bij vijf alleenstaande vaders. Hoe slagen zij erin om hun gezin draaiende te houden? Mannen die gescheiden zijn of weduwnaar, maar die wel een kroost hebben waarvoor ze moeten zorgen.

Kinderen opvoeden is niet vanzelfsprekend. Nog moeilijker wordt het als een man de vader én de moederrol op zich moet nemen. “Ik ben haar papa, haar vertrouwenspersoon. Ik neem alle functies van haar over”, zegt Dirk, gescheiden vader met een dochter van 20 met een mentale beperking. “Soms heeft ze vrouwenvragen, dan moet ik met haar naar de gynaecoloog. Soms ben ik daar verlegen voor. Maar papa moet het wel doen.”

Babybrabbels Filmtip – La guerre est déclarée – za 6/2 @ 22u30 #Canvas #baby #tumor #liefde

zaterdag 6 februari om 22u30 op Canvas

Het prille geluk van de jonge ouders Roméo en Juliette wordt opgeschrikt wanneer hun pasgeboren zoon Adam een hersentumor blijkt te hebben. De ziekte van hun zoon brengt hen in een strijd vol chaos, waarin het jonge stel hun weg naar volwassenheid moet zien te vinden. Hoe traumatisch de situatie echter lijkt, met moed en liefde voor elkaar proberen de twee samen hun geluk te vinden.

Koppen XL – ma 18 januari om 21u25 op één – Villa Voorschot

aflevering
aflevering 3

Wat als je kind nooit zelfstandig zal kunnen leven en het je grootste zorg is wat er met hem of haar zal gebeuren als je er morgen niet meer bent? Met dit hartverscheurende dilemma hebben ouders met een verstandelijk beperkt kind af te rekenen. ‘Koppen XL’ volgt een Nederlandse groep ouders die één grote droom hebben: ‘Villa Voorschot”. ‘Villa Voorschot’ moet een woon- en zorgcentrum worden waar hun kinderen over een eigen leefruimte beschikken met alle verzorging en steun die ze nodig hebben.

Het babyluik – NPO 2 – Maandag 12 oktober – 20:25

Documentaire van Anneloek Sollart over het gebruik van het eerste babyluik in Nederland waar kinderen anoniem te vondeling gelegd kunnen worden

De afgelopen jaren zijn in Nederland baby’s gevonden in vuilniscontainers, plantsoenen en portieken. Barbara Muller nam het initiatief tot het openen van een babyluik. Hier kunnen wanhopige moeders anoniem hun kindje te vondeling leggen. In Nederland is zo’n opvang voor vondelingen omstreden. Anneloek Sollart filmt de totstandkoming van het eerste Nederlandse babyluik. Ondertussen vertellen vondelingen over de eenzame start van hun leven en hoe het is om niet te weten wie je biologische ouders zijn. In Duitsland bestaan babyluiken al veel langer. We zien de ontmoeting van de nu vijftienjarige Lisa met de vrouw die haar destijds in de Babyklappe vond. De levensverhalen van de vondelingen in de documentaire geven reliëf aan de discussie over het eerste babyluik in Nederland.

Het Geheime Leven van 5-jarigen – wo 10 september om 20u35 op vtm

In de eerste aflevering ontmoeten de tien kleuters elkaar voor het eerst in een kleuterklas waar alles geregistreerd wordt door camera’s en microfoons. Het programma geeft volwassenen een inkijk in de verborgen wereld van dit jonge geweld. De groeiende vriendschappen, het gefluister, de strubbelingen… Alles wordt geobserveerd en geduid door de ervaren kinderpsychiaters prof. dr. Peter Adriaenssens en dr. Binu Singh. Zij geven uitleg over de wonderbaarlijke fase in het kleuterleven waarin alles nog kan, mag en mogelijk is.

Koppen XL – de wondere wereld van kleuters van vier – wo 26 augustus om 22u25 op één

‘Koppen XL’ zoomt in op ‘de wondere wereld van kleuters van vier’. Daarvoor stellen we onze camera’s op in een Engelse kleuterschool. Het doel is een uniek experiment om te weten te komen hoe kinderen van vier met elkaar omgaan. Een team van wetenschappers kijkt mee en analyseert hun gedrag. Want het leven als volwassene is niet zo verschillend dan dat op de speelplaats, stellen de deskundigen. En inderdaad, ook hier spelen onderlinge relaties voluit. In het begin verloopt alles nog wat stroef, maar eens ze elkaar wat beter leren kennen en de camera’s vergeten zijn, komen alle gevoelens naar boven.

Telefacts Zomer – di 28 juli om 22u10 op VTM – Rouwkamp

Kinderen gaan tijdens de zomervakantie vaak op kamp, maar op ‘rouwkamp’ gaan? Dat hoor je niet vaak. Camp Erin is een driedaagse voor kinderen tussen 6 en 17 die een gezinslid verloren aan kanker, ongevallen, geweld of psychische problemen. Ze worden er geholpen bij het rouwproces en leren om openlijk over hun gevoelens te praten. Telefacts Zomer volgt een aantal kinderen die drie hartverscheurende, maar deugddoende dagen op rouwkamp doorbrengen. De kampgangers worden aangemoedigd om uit hun schulp te komen en om hun emoties en verhalen te delen met andere rouwende leeftijdsgenoten.

Koppen XL – moederdag special – ma 4 mei om 21u25 op één

Zondag is het moederdag. Tijd voor ‘Koppen XL’ om even stil te staan bij de rolverdeling tussen mannen en vrouwen anno 2015. Want ondanks het feit dat vrouwen steeds hogere diploma’s halen, is de combinatie carrièrevrouw en moeder ook vandaag nog al te vaak een heikele evenwichtsoefening. In het begin van de loopbaan is er meestal geen probleem, maar eens de kinderen komen, verandert alles. Het zijn meestal nog de moeders die dan een tijdje een stap terugnemen voor hun kroost. Ze nemen ouderschapsverlof of gaan deeltijds werken en dat heeft invloed op hun verdere loopbaan.